כולסטרול והשפעותיו


מבוא:

אנשים רבים באתרי רפואה ובריאות מדווחים הם בלחץ מבדיקות הכולסטרול שלהם לאחר שחיו תקופה מסוימת על דיאטות “קדמוניות” – המספרים שלהם גבוהים, הרופאים שלהם רוצים לשים אותם על סטטינים וכו’. בד”כ אני נקרא לענות להם, גם כי עשיתי מחקר לא מועט על הונאת הענק של הכולסטרול וגם כי אני יודע כיצד לפרש את התוצאות. עם זאת, אני חושב שאלו כלים שצריכים להיות בשימוש אצל כל אחד, ולכן ללא הקדמות נוספות, הנה לכם מאמר על הכולסטרול, מה הוא עושה ומה פירוש המספרים שמופיעים בבדיקות.
.

הגדרה של כמה מושגים:

כולסטרול כולל: זהו סך כל שלושת הסוגים של הכולסטרול: HDL, LDL וטריגליצרידים. לכל אחד מהם יש תפקיד אחר בתוך הגוף.

הרמה הכללית המומלצת של הכולסטרול הכולל נכון לימים אלו הינה 200 או פחות.

כולסטרול: חומר שומני דמוי שעווה שהינו למעשה סוג של אלכוהול (ומכאן סיומת ה-“ול”). הכולסטרול נישא על ידי ליפופרוטאינים (שומנים וחלבונים) דרך סביבת זרם הדם המימית (הזכרו כי מים ושמן אינם מתערבבים). שימור שלמות דופן התא ותיקון אלו שניזוקו בתוך מערכת כלי הדם של הגוף (ובמקומות אחרים) הינו הכרחי. הרבה דברים יכולים להזיק לדפנות התא בעורקים ובורידים, כולל (אך לא רק) מתח, רמות גבוהות של סוכר בדם, רמות גבוהות של אינסולין וחוסר בפעילות גופנית. כאשר דפנות אלו ניזוקות, הגוף חייב להגיב. לרוב, הגוף יתקן את הנזק בעזרת שומן רווי וחלבונים, שהינם למעשה אבני הבניין של דפנות התא. אך אם אנו לא אוכלים את הדברים האלה, הגוף לא יכול לייצר אותם יש מאין, ולכן הגוף שולח כולסטרול כתחליף זמני. הגוף שלנו משתמש בכולסטרול כדי ליצור “טלאים” מעל דפנות התא שזקוקות לתיקון, אך אם אנו לא ניתן לגוף את הכמויות הראויות של חומרי בניין (שומן רווי וחלבונים) שיוכל לתקן איתם, הטלאי ישאר שם, וכמו כל תחבושת ישנה היא תתחיל להתקלף ולהתפרק. מתוך המחסור בחומרי בניין ראויים, הגוף מטיח עוד שכבה של כולסטרול מעליהם כדי לוודא שהתחבושת נשארת שלמה. זהו המקום שממנו נובעת הצטברות של כולסטרול, או רובד הפלאק, בכלי הדם. ככל שהגוף צריך לעבור ללא חומרי הבניין המתאימים, כך הבעיה נהיית גדולה יותר. לבסוף רבדי הפלאק הללו עשוים להתנתק ממקומם, בדיוק כפי שקורה לפצע שמגליד על העור, לסתום כלי דם ולגרום בכך להתקף לב או שבץ. המושג הטכני שנמצא בשימוש בשביל “סיכון מוגדל למחלות לב” הינו “אתרוסקלרוטי” (טרשת העורקים) אשר בא מהצירוף של “אתרו” (עיסה, דבק) ו”סקלרוטיק” (התקשות).

אחת מהבעיות עם הדרך שבה המדע הרפואי המודרני מתייחס לכולסטרול היא חוסר ההכרה בתפקיד של הכולסטרול. הם פשוט רואים רמות גבוהות של כולסטרול ומניחים בתמימות שמאחר ש”דומה” שכולסטרול גבוה ומחלות לב קשורים זה בזה, כולסטרול חייב להיות הגורם למחלות לב. הגורם האמיתי למחלות לב הינו מה שגורם גם לנזק לדפנות התא וגם ל”תחבושות” הזמניות של כולסטרול: החוסר בחומרי הבניין הנחוצים והעודף בחומרים המזיקים לדפנות התא המסופקים לגוף – או בקיצור, יותר מדי פחמימות ולא מספיק שומן רווי וחלבונים. זה דומה להאשמת מכבי האש בגרימת השרפה, או תחבושת בגרימת הפצע, ולומר “אם אנו נחסיר ממכבי האש, האש תכבה לבד” או “אם נסיר את התחבושת מהפצע, הפצע יחלים ללא עזרה”. זה מופשט ומגוחך, זאת טעות מחשבתית של תלמידי תיכון, ואין בזה שום היגיון.

LDL (ליפופרוטאינים בעלי צפיפות נמוכה – Low Density Lipoprotein): חומר זה תויג והואשם כ”הכולסטרול הרע” מכיוון שתפקידו הוא להסתובב בגוף, להעביר כולסטרול מהכבד אל הנקודות שזקוקות לתיקון וליצור “טלאים” ממנו עליהם. ישנם שני סוגים: דפוס A ודפוס B. לפעמים יהיה ערבוב בינהם: דפוס A/B, כמה מכל אחד. כאשר אתם עוברים בדיקת כולסטרול VAP, זהו החלק שמדווח. דפוס A הוא “גדול ורך” ואינו אתרוסקלרוטי, כמו כדור צמר. דפוס B הינו קטן ודחוס והינו אתרוסקלרוטי, כמו כדורי רובה אוויר. אנחנו מעוניינים בחלקיקי הדפוס A. דפוס B לפעמים נקרא כולסטרול “מחומצן”, ובגלל שהוא כל כך קטן ודחוס, הוא יכול לחדור מבעד לגלימה הפנימית של כלי הדם (אנדותליום), בדיוק כפי שכדור רובה אוויר חודר לעור. אז דפוס B הינו גורם לדאגה, כי הוא יכול להזיק לדפנות התא בתוך כלי הדם. LDL נהיה דפוס B מכמה סיבות, אך אחת מהסיבות העיקריות היא העמידות לאינסולין. אם ננמיך את העמידות לאינסולין (דבר שבעלי דיאטות דל-פחממתיות מצליחים כמעט תמיד לעשות), גם הדפוס B ירד, שזה טוב.

הרמה המומלצת של LDL נכון להיום הינה 150, ורוב הרופאים רוצים אותה מתחת ל-100.

HDL (ליפופרוטאינים בעלי צפיפות גבוהה – High Density Lipoprotein): זה נחשב לכולסטרול “הטוב” כי תפקידו הוא להסתובב בגוף ולנקות כולסטרול משומש. HDL עובר בסביבה לאחר שאזור כלשהו עבר את התיקון, מנקה את “טלאי” הכולסטרול הישנים, ומחזיר אותם בחזרה לכבד לעיבוד ופירוק. אפשר לראות למה HDL הינו בעל צפיפות גבוהה: הוא נושא Depositphotos_7246727_m (1)כולסטרולים ישנים בחזרה לכבד, כך שהוא מחזיק בתוכו הרבה חלקיקים צפופים ודחוסים, מכאן הצפיפות הגבוהה. LDL הינו ההיפך הגמור – הוא מפזר כולסטרול פה ושם ולכן אינו צפוף באותה הרמה.

הרמה המומלצת של HDL נכון להיום הינו לפחות 40 לנשים ו-50 לגברים. ישנם המלצות ל-“מעל 60”.

טריגליצרידים: סוגי הכולסטרול שנוצרים בכבד מהפחמימות שאתם אוכלים. טכנית, הם אינם כולסטרול כלל, אלא שומן. הם משומשים לאנרגיה על ידי התאים. סוג שלישי של כולסטרול הנקרא VLDL (ליפופרוטאינים בעלי צפיפות מאוד נמוכה) נושא אותם ברחבי הגוף ומחלק אותם לתאים לשם אנרגיה. כאשר VLDL-ים מאבדים את רוב הטריגליצרידים שלהם, הם נהיים קטנים ודחוסים יותר והופכים ל-LDL במקום VLDL. טריגליצרידים יכולים להזניק את ה-VLDL לרמות גבוהות מאוד – ככל שיש לך יותר טריגליצרידים, כך תצטרך יותר VLDL כדי לפזר את זה ברחבי הגוף. לבסוף, אם אתה אוכל הרבה מאוד פחמימות, הטריגליצרידים שלך יהיו גבוהים, ומשום ש VLDL הופך ל-LDL כאשר הוא מפקיד את הטריגליצרידים שלו לתוך התאים, גם ה-LDL שלך יהיה גבוה.

נכון לכתיבת מאמר זה, הרמה המומלצת לטריגליצרידים היא מתחת ל-150.
.

המשוואות שבהן משתמשים למדידות כולסטרול:

ישנן 2 משוואות הנמצאות בשימוש למדידת כולסטרול. הראשונה, והנפוצה ביותר, נקראת משוואת פריידוואלד (Freidewald). היא עובדת כל עוד הטריגליצרידים בגוף ברמה של לפחות 100 ומתחת ל-400, בעוד שמחוץ לטווח הזה התוצאות נהיות בלתי יציבות. והבעיה העיקרית היא, שברגע שרמת ההטריגליצרידים יורדת מתחת ל-100, המשוואה מפריזה ברמות ה-LDL. הסבר קצר:

משוואת פריידוואלד לחישוב הכולסטרול הכולל הינה:

LDL + HDL + [Trig/5] = Total.

אך משום שה-LDL הינם כל כך קטנים בהשוואה לחלקיקים האחרים, לרוב הם מחושבים במקום שיימדדו. הם מודדים את ה-HDL, הטריגליצרידים והסך הכולל – ולכן המשוואה הופכת ל:

Total – (HDL + [Trigs/5]) = LDL.

בגלל שמשוואה זו תמיד מחשבת בצורה שגויה את ה-LDL אם אנחנו יורדים מתחת ל-100 יחידות בטריגליצרידים, מומלץ שתמיד נדרוש בדיקת VAP שהינה מדידה ישירה של ה-LDL. אנשים שמגבילים את צריכת הפחמימות שלהם יהיו לרוב עם רמות טריגליצרידים נמוכות מאוד, וזה אומר שיהיו להם בעיות אם המעבדה שבודקת להם את הכולסטרול משתמשת במשוואת פריידוואלד לחישוב רמות ה-LDL. לדברי ד”ר מארי ורנון, “מעבדות אלו שבהן ה-LDL מחושב אינן מדוייקות אם הטריגליצרידים שלך הינם מתחת ל-100. המשוואה המחשבת את המספרים הללו מניחה הנחות שאינן מדויקות כאשר הטריגליצרידים נמוכים.

על מנת להדגים מדוע המשוואה אינה מחשבת באופן נכון ערכי LDL, הבה נסתכל על תוצאות בדיקה היפותטיות. נגיד שמורן, החיה הקדמונית, הולך לקבל פרופיל ליפידים לאחר 6 חודשים על דיאטה קדמונית (דלת פחמימות). הנה תוצאותיו (לפני שהם מחשבים LDL):

Total: 250 (ideal <200)

HDL: 70 (ideal >60)

LDL: ? (ideal <100)

Trig: 40 (ideal <150)

זהו פרופיל שכיח למישהו שהיה על דיאטה דלת פחמימה למשך זמן. עכשיו, כשאנחנו מכניסים לשימוש את משוואת פריידוואלד, זה מה שאנחנו מקבלים:

250 – (70 + (40/5)) = LDL

250 – (70 + 8 ) = LDL

250 – 78 = LDL

250 – 78 = 172

הדבר יכול לגרום התקף לב לרופא של מורן, אם הוא לא יודע על מה הוא מסתכל, כפי שהרבה רופאים לא יודעים. בשבילו, ה-LDL של מורן והכולסטרול הכולל נמצאים הרבה מעל למספרים האידאליים, וזה בהכרח אומר שמורן נמצא בדרך להתקף לב או שבץ אם הוא לא יתחיל בטיפול סטטינים באופן מיידי, שיוריד את המספרים הללו למטה.

עבור רופאים רבים, רמת הניתוח הזו היא הכי רחוקה שהם מגיעים אליה (אם בכלל). אין להם מידע על 2 הסוגים של LDL והם לעתים כלל אינם מודעים להם. הם לא יכירו בעובדה שגם אם רמות ה-HDL של מורן היו נמוכות יותר, הכולסטרול הכולל שלו היה נמוך יותר גם כן.

למרות זאת, ישנה משוואה חדשה הנקראת המשוואה האיראנית שעושה עבודה טובה יותר בחישוב ה-LDL כאשר הטריגליצרידים הינם מתחת ל-100. המשוואה הינה:

(Total/1.19) + (Trig/1.9) – (HDL/1.1) -38 = LDL

Depositphotos_44151113_m (1)אם נציב את המספרים של מורן במשוואה נקבל:

(250/1.19) + (40/1.9) – (70/1.1) – 38 = LDL

210 + 21 – 64 – 38 = LDL

231 – 102 = 129

ראו את ההבדל, הפרש של 50 נקודות לטובת מורן. עם המשוואה האיראנית, המספרים שלו נראים כך:

Total: 250

HDL: 70

LDL: 129

Trig: 40

חלק מהסיבה שבגללה משוואת פריידוואלד אינה עובדת כל כך טוב היא בגלל החלק הזה של [Trig/5]. המשוואה מניחה שכל מה שאינו HDL או טריגליצרידים הינו LDL. LDL הינו השארית. לכן, כאשר הטריגליצרידים שלכם הם 200/5, המספר הזה יוחסר מהסכום הכולל שהוא 40, אבל כאשר הטריגליצרידים שלכם הם 40/5, המספר שיוחסר מסכום הכולל הוא 8. זהו הבדל גדול, מאחר שככל שהטריגליצרידים שלכם נמוכים, כך יותר מה”שארית” הזו במשוואה מיוחסת ל-LDL, וזה מטעה מאוד.

יחסי רמות כולסטרול, ולמה הם יותר חשובים מהכולסטרול הכולל: ישנם 3 יחסים שמדענים מצאו שמצביעים על ההשפעה של כולסטרול על הגוף. אלו הם היחס בין הכולסטרול הכולל וה-HDL, בין טריגליצרידים וה-HDL, ובין LDL ו-HDL. כל אחד מהם מורה על משהו אחר. הרבה רופאים אינם מפנים תשומת לב ליחסים אלו וחבל, כי אלו מדדים הרבה יותר טובים לבריאות הלב וכלי הדם מאשר המספרים של הכולסטרול הכולל. כעת תראו למה.

היחס האידאלי של Total/HDL הינו 4.4 לנשים ו-5 לגברים. כמו כן, לפי http://www.yourmedicaldetective.com/public/523.cfm ואתרים נוספים, היחס של הטריגליצרידים ל-HDL שלכם יצביע גם על אם ה-LDL הוא קטן ודחוס (רע – דפוס B) או גדול ורך (נייטרלי – דפוס A). מספר גדול יותר מצביע על חלקיקי LDL קטנים ומספר קטן יותר מצביע על חלקיקי LDL גדולים יותר. זהו יחס הפוך.

היחס האידאלי של Trig/HDL הינו 2 או נמוך יותר. 4 הינו גבוה, כאשר 6 מורה על “סכנה!”. היחס הזה מצביע על רמת הסיכון של מחלות לב. בנוסף, יחס נמוך של Trig/HDL הוא מצויין כי הדבר מצביע באופן אמין למדי על רמות נמוכות של אינסולין חופשי. רמות נמוכות של אינסולין חופשי הן דבר טוב (נראה שכלל זה אינו תקף לגבי אנשים עם מוצא אפריקני, אז קחו זאת בחשבון).

היחס האידאלי של LDL/HDL הינו 4.3 או נמוך יותר. 4.4 עד ל-7.1 הינו הממוצע. 11 או יותר, מראה כי אתם נמצא בסיכון גבוה לפיתוח מחלת לב. היחס הזה נחשב למצביע של פלאק עורקי.
.

השורה התחתונה:

אם נסתכל שוב על התוצאות של מורן לפי המשוואה האיראנית, היחסים שלו הינם:

Total/HDL: 250/70 or 3.57 (ideal = 5 or below)

Trig/HDL: 40/70 or 0.57 (ideal = 2 or below)

LDL/HDL: 129/70 or 1.84 (ideal = 4.3 or below)

וגם אם נשתמש במשוואת פריידוואלד (עם חישוב ה-LDL המופרז והמטעה), מורן עדיין במצב די טוב:

Total/HDL: 250/70 or 3.57 (ideal = 5 or below)

Trig/HDL: 40/70 or 0.57 (ideal = 2 or below)

LDL/HDL: 172/70 or 2.45 (ideal = 4.3 or below)

בכל המקרה, היחסים של מורן עומדים רחוק מתחת לתקרה האידאלית – וזה מצויין. ואם נביט על היחס של Trig/HDL שהוא כאמור מצביע על רמות מעולות של אינסולין חופשי בשביל מורן, וה- Total/HDL כמו כן אומר שרוב ה-LDL שלו הינו מהסוג הנייטרלי של דפוס A (שזה מעולה).

הבה נשווה את הנתונים של מורן לאלו של אלכס שהיה על דיאטה דלת שומן ועשירה בפחמימות ועם אימונים אירוביים כרוניים. הרופא שלו חושב שהוא מסתדר ממש טוב כי בדיקות הכולסטרול שלו חזרו עם מספרים נמוכים אלו:

Total: 180

HDL: 25

LDL (calculated with the basic Friedewald equation): 131, or (calculated with the Iranian equation): 153

Triglycerides: 120

היחסים של אלכס הם:

Total/HDL: 180/25 or 7.2 (ideal = 5 or below)

Trig/HDL: 120/25 or 4.8 (ideal = 2 or below)

LDL/HDL: 131/25 or 5.24 (Friedewald LDL); 153/25 or 6.12 (Iranian LDL) (ideal = 4.3 or below)

בהשוואה למורן, אלכס נמצא עם רגל אחת בקבר. ה- Total/HDL נמצא הרבה מעל לרמות הרצויות, ה- Trig/HDLנמצא באיזור הסכנה וה- LDL/HDL אומר “תראה, יש לך סיכון ממוצע ומעלה למחלות לב”. אבל אם הרופא יתמקד רק בכולסטרול הכללי, מורן הוא שזה שיהיה על סטטינים, כאשר אלכס יקבל ייעוץ למצוא דרכים להעלות את ה-HDL שלו קצת יותר, אם הרופא שלו כלל יעשה משהו מעבר ללברך אותו על המספרים המצויינים שלו. יותר מדי רופאים מתמקדים בכולסטרול הכולל וזו בעיה שנדרש לתקן.

מקורות:

for information on recommended cholesterol levels
for more information about cholesterol generally
for more information about the specific results of a VAP test
for information about the ratio of triglycerides to HDL
has an article about the LDL/HDL ratio

קרדיט: http://www.marksdailyapple.com/forum/thread4723.html


תגובות פייסבוק
6 תגובות על “כולסטרול והשפעותיו”
  1. כשעשיתי בדיקת דם הרופא הרגישה שהיא ניצחה . ואז חזרתי מאוכזב הביתה . וגיששתי באתר של מארק לחפש הסבר וקראתי בדיוק את הכתבה הזאת . אחד לאחד .

    לקח לי שעתיים וקצת לקרוא ותרגם . פה הכל מוגש בעיברית בקלות ובנעימות .
    תודה לכם על עבודת קודש .

  2. מאמר מעולהה , תמיד ידעתי את זה אבל לא ידעתי להסביר וזה חידש לי מלא דברים.
    רק יש לי שאלה אחת אם ככה אין בעיה לצרוך כמות כפולה או משולשת של כולסטרול ביום?

    1. אם אתה בן אדם בריא ללא מחלות רקע, אין בעיה. בכל זאת, כדאי לעשות בדיקות דם תקופתיות.

  3. מאמר אינפורמטיבי מאוד, הוא גם שובר הרבה מיתוסים.
    ארצה גם לציין: כולסטרול נמוך-נורמלי באופן כללי ממש לא מעיד על סיכון מופחת למחלות לב, האמת היא שכ50% מהאנשים שמקבלים התקפי לב הם בעלי כולסטרול נמוך-ממוצע, כך שבאופן חד משמעי אי אפשר להחשיב כולסטרול גבוה כמדד למחלות לב. ופה נכנסים המשוואות שהצעת לעיל שכיום מתחילים להבין שהם הרבה יותר יעילות לקביעת רמת הסיכון למחלות לב.

    ישר כוח!

כתיבת תגובה